Găzdoaie primitoare

Pregătiri de Crăciun?

 
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine, iar maramureșenii sunt iubitori de Dumnezeu, acesta este întotdeauna celebrat cu fast. Încă dinainte de marea sărbătoare, maramureșenii se dedică acestui moment important având grijă să practice ritualurile premergătoare sărbătorii precum pregătirea spirituală prin post și rugăciune, pregătirea locuințelor, curățarea hornurilor și, bineînțeles, obiceiul tăierii porcului sau Ignatul și colindatul care marchează Ajunul Crăciunului.

Împodobirea bradului de Crăciun

Din casele maramureșenilor nu lipsește nici bradul bogat împodobit care simbolizează însuşi Axul Lumii (AXIS MUNDI), pomul vieţii şi centrul legăturii între cer şi pământ. Tradiția maramureșeană veche a împodobirii bradului, pom veșnic verde, nu prevedea lumini și globuri colorate ca astăzi, se împodobea cu ce se găsea în casă: covrigi, nuci, mere și șiruri de boabe de fasole albă, simbol al "purificării sufletului".

Parfumul ritualurilor de dinainte de Crăciun

Frământatul colacilor, ca o amintire și reamintire a copilăriei, ca o retrăire a așteptării de dinaintea Marii Sărbători a Nașterii Domnului. Făină, apă, sare și drojdie, plămădite-n covata de lemn, de mâini harnice cu cămăși albe suflecate. Crăpatul lemnelor, pregătitul cuptorului, bucuria copiilor, bradul, urările, emoția așteptării colindătorilor. Un ritual curat cu parfum de copilărie, reluat la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Măști pentru draci, moși și Irozi

La Muzeul Satului din Baia Mare – în satul din inima orașului – se lucrează la măștile care vor deveni recuzită pentru Viflaim, Moși, Iord sau Stea. Deși are doar 16 ani, Cristian Cadar e deja expert în confecționarea lor. Și are un mesaj pentru tinerii de vârsta lui: să continue tradiția și să nu se abată de la rigorile ei.

Retrospectiva sărbătorii
Crăciun în Maramureș

Retrospectiva sărbătorii – devenită brand – Crăciun în Maramureș. De fapt, o istorie în imagine și sunet a 11 ani de reconstituire fidelă - în satul din inima orașului Baia Mare - a celei mai frumoase sărbători creștine în unicul și spectaculosul Maramureș. O dovadă a păstrării identității, sufletului și tradiției maramureșene. Un prilej de a vedea că, peste ani, rămânem aceiași: frumoși, adevărați, credincioși, păstrându-ne fibra și ducând mai departe obiceiurile.

De prin straiţă... adunate

Imagini din ceea ce a fost și rămâne Crăciunul în Maramureș. Fiecare fotografie e o poveste, fiecare maramureșean e un univers.
Mulțămim gazdă bogat
De darul ce ni l-ai dat.
Să dea Dumnezeu pătrat
De unde ai deșertat.
© 2020 Consiliul Judetean Maramures. All Rights Reserved.
logo